Home » Dierenadvies » Hond » Gebitsproblemen honden: vaker dan je denkt!

Gebitsproblemen honden: vaker dan je denkt!

Gebitsproblemen honden

Leestijd: 4 min

Zo’n 80% van de honden ouder dan 3 jaar heeft gebitsproblemen. Hoe zit het eigenlijk met het gebit van jouw hond?

Kijk jij weleens in de bek van je hond om te zien of hij nog steeds mooie schone en witte tanden heeft? Uit onderzoek blijkt dat 3 op de 4 honden ouder dan 3 jaar gebitsproblemen heeft. Deze gebitsproblemen variëren van ontstoken tandvlees en tandsteen tot losse tanden en kiezen.

Vooral de kleinere rassen zijn het meest gevoelig voor het ontwikkelen van tandplak en tandsteen. Dit veroorzaakt ook teruggetrokken tandvlees en daardoor gaan elementen sneller los zitten. Als eigenaar bemerk jij het eerst dat je hond wat uit zijn bek stinkt. Honden zijn vrij hard voor zichzelf, ondanks dat ze pijn hebben in hun bek, zullen ze toch zo lang mogelijk gewoon blijven eten.

Naast risico’s voor het gebit zelf, geven problemen in de bek ook risico’s op ontstekingen elders in het lichaam, bijvoorbeeld hart en nieren. Bacteriën uit de bek komen namelijk makkelijk in de bloedbaan terecht en verspreiden zich door het lichaam.

Grote rassen mogen dan meestal een schoner gebit hebben, bij deze rassen zien we meer afgebroken tanden en kiezen. Grote honden zijn vaak drukker met apporteren en kauwen graag op stokken en zelfs stenen. Als een tand of kies afbreekt, kan de tandzenuw blootliggen, wat erg pijnlijk is. En ook hier het risico van bacteriën die in de wortel van tand of kies een ontsteking kunnen veroorzaken of elders in het lichaam.

Laat bij twijfel het gebit van je hond controleren bij je dierenarts. Deze kan goed inschatten wanneer een gebitsbehandeling nodig is of wanneer een goede gebitsverzorging thuis voldoende is. De dierenartsassistente kan uitleggen en voordoen hoe je het gebit van je hond het beste kunt verzorgen. Gebitsverzorging hoort gewoon bij de dagelijkse verzorging van je hond, daar heeft hij zijn leven lang profijt van.