Home » Dierenadvies » Hond » Zorg jij goed (genoeg) voor het gebit van je huisdier?

Zorg jij goed (genoeg) voor het gebit van je huisdier?

gebit huisdier

Leestijd: 3 minuten

Het gebit van huisdieren is vaak een ondergeschoven kindje. En dat terwijl gebitsproblemen kunnen zorgen voor ernstige problemen met de gezondheid. Elke februari is in huisdierland dan ook de Maand van de Gebitsverzorging. We leggen graag uit waarom het zo belangrijk is om hier (extra) aandacht aan te besteden. Niet alleen in februari, maar het hele jaar door.

Inhoudsopgave

gebit huisdier

Gebitsprobleem is niet zo onschuldig

Voor mensen is het de normaalste zaak van de wereld om regelmatig in de stoel van de tandarts te kruipen. En eigenlijk zou dat voor honden, katten en konijnen ook zo moeten zijn. Ook voor huisdieren is het namelijk van groot belang om het gebit goed te verzorgen en regelmatig te controleren. Gebitsproblemen komen vaak voor bij huisdieren, terwijl verwaarloosde gebitsproblemen ernstige gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid.

Als er te veel bacteriën in de mondholte zitten – in combinatie met teruggetrokken en ontstoken tandvlees – kunnen de bacteriën in de bloedbaan terechtkomen. Uiteindelijk kunnen deze bacteriën in het hart, de nieren, de lever en andere organen belanden. Hier kunnen ze ontstekingen veroorzaken, waardoor organen blijvend beschadigd kunnen raken.

Een gebitsprobleem is dus niet onschuldig. Daarom is het van belang om dit op tijd vast te stellen en te laten behandelen. Maar hoe kom je erachter of jouw huisdier last van zijn gebit heeft?

1. Zo herken je gebitsproblemen

Huisdieren zullen niet snel laten merken dat ze last van hun gebit hebben. Let daarom goed op de volgende aanwijzingen:

Honden en katten

  • Minder eetlust
  • Moeite hebben met eten
  • Geen hardvoer meer willen eten
  • Losse tanden en kiezen
  • Rood of bloedend tandvlees
  • Aan één kant kauwen
  • Gewichtsverlies
  • Een andere of sterkere geur uit de bek dan normaal
  • Pijn bij aanraken rond de bek
  • Minder willen spelen

Konijnen

  • Moeite met eten en kauwen
  • Verdikkingen aan de onderkaak
  • Chronische oogontsteking of uitvloei uit de neus
  • Dunnere ontlasting of verstopping
  • Gewichtsverlies
  • Trommelzucht (tympanie)
Heeft jouw huisdier last van één of meerdere klachten? Dan is de kans groot dat er gebitsproblemen in het spel zijn. Gelukkig kun je hier wat aan doen.

2. De juiste voeding is cruciaal

Een gezond gebit begint bij de juiste voeding. Voor honden en katten is het vooral belangrijk dat kauwen gestimuleerd wordt. Tijdens het kauwen worden de tanden mechanisch gereinigd doordat tanden en kiezen over en langs elkaar heen bewegen. Daarnaast wordt bij het kauwen speeksel geproduceerd, dat van nature een beschermende werking heeft op de tanden.

Gebitsproblemen komen dan ook vaker voor bij dieren die onvoldoende kauwen. Dit kan komen doordat ze voornamelijk zacht voer krijgen, of het eten snel doorslikken zonder te kauwen. Er bestaat veel speciale voeding die bijdraagt aan een gezond gebit. Voor konijnen is hooi heel belangrijk voor het correct afslijten van de tanden en kiezen.

gebit huisdier

3. Een stoomcursus tandenpoetsen

Naast de juiste voeding is regelmatig tandenpoetsen belangrijk. Dit voorkomt vorming van tandplak, wat normaal al binnen 24 uur omgezet wordt tot tandsteen. Dit laagje wordt –zonder tandenpoetsen – steeds dikker en breidt zich uit, tegen het tandvlees aan. Het tandvlees raakt ontstoken en trekt terug. Tanden en kiezen kunnen uiteindelijk los gaan zitten. Vooral kleine honden zijn gevoelig voor deze gebitsproblemen.

Maar hoe krijg je je huisdier zover dat je ook daadwerkelijk zijn tanden kan poetsen? We leggen het stap voor stap uit.

Stap 1

Geef je huisdier de tijd om te wennen aan het tandenpoetsen. Smeer wat tandpasta (voor huisdieren!) op je vinger en laat het dier dit eraf likken. Herhaal dit een aantal dagen.

Stap 2

Is je huisdier hier eenmaal aan gewend, dan smeer je wat tandpasta op een tandenborstel of tandenpoetsgaasje. Laat je hond of kat het vervolgens hieraf likken.

Stap 3

Uiteindelijk begin je met het poetsen van de voortanden. Bouw dit langzaam op totdat het hele gebit zonder problemen gepoetst kan worden. Poets ook het kauwoppervlak en de binnenkant van de tanden.

Bezoek geregeld de dierenarts

Het geven van de juiste voeding en tandenpoetsen kun je zelf doen, maar het geregeld bezoeken van de dierenarts is geen overbodige luxe. Deze kan gelijk zien of er wat met het gebit is. Als het gebit heel erg is aangetast zal er een gebitsbehandeling onder narcose door de arts uitgevoerd moeten worden.

Een afgebroken tand of kies kan zorgen voor een open wortelkanaal. Dit is niet alleen heel erg pijnlijk maar kan ook zorgen voor een ontsteking die snel behandeld moet worden. Bij een gebitsbehandeling onder narcose wordt het gebit goed geïnspecteerd en aan de binnen- en buitenkant gereinigd. Aangetaste of loszittende elementen worden verwijderd.

Twijfel je of je huisdier gebitsproblemen heeft? Ga dan altijd even langs bij de dierenarts. Baasjes merken vaak op dat hun huisdier een stuk vrolijker en actiever is na een gebitsbehandeling.

gebit huisdier

Welk verzekeringspakket?

Wil je weten welke huisdierenverzekering het beste bij jouw huisdier past?
Dierenarts onderzoekt kat bij de nek

5. Wat dekt een huisdierenverzekering?

Petplan wil dat een goede gezondheid en een gezond gebit bereikbaar is voor elk huisdier. Professionele gebitsreiniging, tandsteenverwijdering, het trekken van tanden en kiezen, het plaatsen van vullingen en wortelkanaalbehandelingen worden in het Plus Pakket voor 50% en in het Totaal Pakket voor 80% vergoed.

6. Profiteer van De Maand van de Gebitsverzorging

Wil je zelf controleren hoe het is gesteld met het gebit van je huisdier? Doe dan de online gebits-check. In februari kunnen bezorgde baasjes hun dier gratis meenemen naar een dierenarts die deelneemt aan de Maand van de Gebitsverzorging. Veel dierenartspraktijken hebben deze maand speciale tarieven of acties, zoals gratis gebitscontroles, gratis gebitsverzorgende snacks of uitgebreide poetsinstructies.

gebit huisdier