Home » Dierenadvies » Hond » Blaasontsteking bij de hond

Blaasontsteking bij de hond

Leestijd: 2 minuten

Een probleem dat bij veel honden wel eens voorkomt is een blaasontsteking. Bij teefjes komt dit vaker voor dan bij reuen. Maar wat zijn de symptomen eigenlijk?

Bij een blaasontsteking is er sprake van een geïrriteerde blaaswand. Een blaasontsteking kan veroorzaakt worden door een bacteriële infectie of door blaasstenen. In een enkel geval is er sprake van poliepen of een tumor in de blaas, of van een achterliggende oorzaak.

Klachten die je op kunt merken zijn:

  • Veel aandrang. Tijdens het uitlaten gaat de hond vaker dan normaal plassen. Soms komt er een plasje, soms ook maar enkele druppels. Mogelijk zit er ook bloed bij.
  • Soms onzindelijkheid in huis. Doordat de blaas gevoelig is, probeert de hond te plassen en kan niet wachten tot de uitlaatbeurt.
  • Pijn en ongemak.

Heeft jouw hond deze klachten dan is de kans op een blaasontsteking aanwezig en is het verstandig om een afspraak met de dierenarts te maken. Je kunt het beste kort tevoren wat urine opvangen van de hond, zodat dit meteen onderzocht kan worden. Aan de hand van de urine uitslag en het lichamelijk onderzoek zal de dierenarts een diagnose stellen of extra onderzoek adviseren. Je kunt dan denken aan een urine kweek (welke bacterie zit erin?), een echo van de blaas of een röntgenfoto.

Teefjes hebben meer en sneller last van een blaasontsteking. Merk je op dat een mannetjes hond symptomen heeft, dan kan dit duiden op prostaatproblemen.

De behandeling van een blaasontsteking hangt af van de oorzaak. Bacteriële infecties zijn met antibiotica en pijnstilling goed te behandelen. Blaasstenen zullen vaak operatief verwijderd moeten worden. Zijn er meer klachten en/of lijkt de oorzaak gecompliceerder, dan is vaak nader onderzoek nodig om het probleem helder te krijgen.