Home » Dierenadvies » Hond » Benchtraining: Hulpmiddel voor je hond!

Benchtraining: Hulpmiddel voor je hond!

Benchtraining

Hoewel je met het onderwerp ‘Benchtraining’ slapende honden wakker kan maken, is een hondenbench juist een perfect hulpmiddel om je hond zich prettig te laten voelen thuis. Na de juiste benchtraining kan je maatje dit namelijk beschouwen als zijn eigen plek. Met benchtraining wil je bereiken dat je hond zijn bench in gaat als je dit van hem vraagt en dat hij zich hier voor lange tijd kan vermaken. Daarnaast helpt het om je hond zindelijk te maken, zit je hond veilig, zorgt het voor een goede nachtrust en kun je op deze manier je hond vervoeren. Maar wat zijn de voordelen van benchtraining en hoe geef ik dit aan mijn hond? Wij vertellen het je!

Benchtraining begint met de juiste bench

Allereerst is het belangrijk om de juiste bench te vinden voor je maatje. Een goede bench is veilig, gemakkelijk om mee te nemen en gaat lang mee. Het is er om de kwaliteit van het leven van je maatje te verhogen: het biedt comfort en gemak aan je hond. De juiste bench is ook van het juiste formaat. Je maatje moet er dus makkelijk in kunnen staan, omdraaien en liggen. De ideale lengte en hoogte van de hondenbench bepaal je door de lengte en hoogte van je hond te nemen en hier bij ieder 15 centimeter bij op te tellen. Voor de breedte neem je driekwart van de hoogte.

Een te kleine bench is niet prettig, maar een te grote bench is ook niet raadzaam. Hij ziet het dan namelijk niet meer als zijn eigen veilige plek, wat ervoor kan zorgen dat hij zijn behoefte gaat doen in de bench. Dan valt de zindelijkheidstraining al letterlijk in het water… Een goed idee is om de bench verkleinen voor je pup. Dit kan via een speciale bench verdeler, maar je kunt ook zelf een wand maken. Plaats in dit geval een (houten) schot in de bench. Je kunt ook een grote doos in de bench zetten waar je 1 wand uithaalt aan de kant van de deur.

Benchtraining is leuk!

Met de juiste bench kan de benchtraining beginnen! Daarin is het belangrijk om te beseffen dat de bench geen straf is. Benchtraining voor honden helpt je hond juist realiseren dat de bench een fijne veilige omgeving is waar hij zich terug kan trekken. Wat hierbij helpt is om de bench op een rustige plek in de kamer te zetten waar je hond overzicht heeft, maar wel zijn rust kan pakken. We geven je hieronder per stap aan hoe je de benchtraining van je pup het beste aan kan pakken. De vuistregel is dat als je samen 80% van de keren succes behaalt, jullie overgaan op de volgende stap. Laat je pup ook niet zonder toezicht met voer (zoals kluif of bot) waarin hij zich kan verslikken of stikken. Tenslotte: Sla nooit op de bench! Zo gaat hij de bench of zelfs jou associëren met angst. Een absolute no-go.

 

Puppy Kalender

Schrijf je in en ontvang gratis e-mails over het opvoeden van je puppy!

Petplan-cursus ‘Benchtraining voor honden’

Ga jij samen met je hond van start met benchtraining, maar heb je hier nog een paar vragen bij? Geen probleem! Onderstaand leggen wij stapsgewijs uit hoe jij je pup moet trainen:

Stap 1: De bench in krijgen

Laat je pup allereerst de bench zelf verkennen. Moedig dit aan door speeltjes en voer in de bench te leggen. Als hij de bench zelf inloopt, beloon je dit goede gedrag. Zijn favoriete speeltjes kun je laten liggen in de bench, zodat hij zelf soms de bench in gaat om deze te pakken. Als je hond bijna in slaap valt, pak je hem op en leg je hem in de bench.

Als je maatje wakker wordt en de bench uit wil, laat hem er dan uit. Je wilt natuurlijk niet dat hij zijn eigen plekje gaat haten. Als hij af en toe op eigen houtje de bench in gaat, dan is het tijd voor de volgende stap. Geef hem het commando op een positieve vrolijke toon om naar zijn plaats te gaan en vervolgens te wijzen naar de bench. Train je hond hierin met behulp van zijn speeltjes, snoepjes en voer om de bench in te gaan op dit commando. Prijs hem voor deze prestatie en beloon hem met wat lekkers. Geef je pup ook het commando om weer uit de bench te gaan en lok hem ook hier met wat lekkers en prijs hem.

Stap 2: In de bench blijven

Gaat je pup netjes op commando naar zijn eigen plekje? Dan is het tijd voor de volgende stap bij benchtraining voor honden: in de bench blijven. Begin hiermee met het deurtje open.

Stuur je hond met jullie afgesproken commando naar zijn bench, waar je natuurlijk een beloning in hebt liggen waar hij een tijdje mee bezig is (zoals een gevulde KONG of een kluif/bot). Prijs hem hiervoor en mocht hij geen zin hebben in zijn beloning, beloon hem met een andere voerbeloning (zoals Dentastix, die veel tijd kosten). Op deze manier vermaakt je maatje zich een tijdje met een heerlijke snack! Voordat hij de bench wil uitlopen, wijs je naar buiten de bench en geef je het commando dat hij zijn bench kan verlaten. Lok hem naar buiten met wat lekkers. Begin met 20 seconden en voer de tijd heel langzaam op, met beloningen waar je hond langer mee bezig is. Blijf bij de bench, maar kijk niet constant naar je hond. Neem eens lekker tijd voor jezelf!

Met het deurtje dicht

Vervolgens is het tijd om je hond kalm te leren blijven met het deurtje dicht. Stuur hem naar zijn plekje met jullie afgesproken commando. Dan geef je hem natuurlijk weer iets lekkers waar hij mee bezig is. Sluit dan zachtjes het deurtje. Als hij dit merkt geef je hem nog iets lekkers omdat hij zo goed bezig is. Als hij hier klaar mee is kan het zijn dat hij rustig is gaan liggen. Als dit niet zo is, geef hem het commando om uit de bench te gaan en lok hem hieruit met een beloning. Begin ook hier met 20 seconden en voer de tijd heel langzaam op. Terwijl je hond bezig is kun je af en toe ook het deurtje openen om hem te laten bepalen of hij eruit gaat. Zo leer je hem dat het in zijn eigen nestje soms wel leuker is dan daarbuiten!Stap 3: De kamer verlaten

Je hebt de Petplan-cursus ‘Benchtraining voor honden’ bijna voltooid! De laatste stap is je hond comfortabel in zijn bench laten voelen als jij er niet bij bent. Zo kun je het huis uit met de geruststellende gedachte dat je pup zich vermaakt en je huis veilig is. Herhaal de stappen van de vorige keer. Als het deurtje gesloten is verlaat je rustig de kamer en sluit je de deur achter je. Kom vervolgens terug en loop eerst nonchalant door de kamer. Blijf in de buurt van de bench en als hij klaar is laat jij je maatje er weer uit met wat lekkers. Maak geen ophef van je hond uit de bench halen, want hij moet leren dat de bench juist een prettige en veilige plek is. Herhaal deze stappen en blijf iedere keer net iets langer de kamer uit. Uiteindelijk heb je de benchtraining van je pup voltooid!

Stap 4: Puppy piept in bench

Als je puppy piept in de bench kan het zijn dat hij een andere behoefte heeft, zoals ‘zijn behoefte’, honger of dorst. Laat hem uit de bench en neem hem mee naar buiten om dit te doen of kijk of je pup gaat eten of drinken. Het kan echter ook zijn dat de benchtraining voor je pup wat te snel ging voor hem. Neem in dit geval een paar stapjes terug. Je pup moet nog even wennen aan de bench. Je wilt natuurlijk niet dat je pup verlatingsangst ontwikkelt…

Let ook op hoe lang je pup al in de bench zit. Een hond van zes tot tien weken mag namelijk maximaal 30 tot 60 minuten per keer alleen in gelaten worden in de hondenbench. Bij pups van 11 tot 14 weken is dit 1 tot 3 uur per keer. Ziet hij de bench als een prettige omgeving? Dan mag je hond vanaf 17 weken 4 tot 5 uur in de bench.

Hoe helpt benchtraining voor de zindelijkheidstraining?

Benchtraining voor honden helpt voor de zindelijkheidstraining, omdat je hond dit gaat beschouwen als zijn nest die hij niet wil bevuilen. Hij houdt daarom zijn plasje op, totdat jij hem eruit laat. Het duurt echter ongeveer zes maanden voordat pups de volledige controle over hun blaas hebben ontwikkeld.

 

Handige video en boeken!

Op zoek naar wat visuele tips? Bekijk dan de video die hier rechts staat van Puppygroep.nl.

Hierin worden ook nog 6 tips gedeeld die afkomstig zijn uit hun boek ‘Het Ultieme Puppy Benchtraining Handboek’. Dit boek is geschreven op basis van een zeer uitgebreide enquête en meerdere diepte-interviews met hondenexperts. Erg handig dus! Wil je meer weten over hun 4 puppyboeken? Bekijk dan deze pagina op hun website.