Home » Dierenadvies » Hond » Baknijd: afleren in 5 stappen!

Baknijd: afleren in 5 stappen!

baknijd afleren

Als een hond bezig is met eten of met kluiven geeft hij soms een knauw. Dit wordt baknijd genoemd. Sommige honden hebben extreme last van baknijd en vormen hierdoor soms zelfs een gevaar voor hun omgeving. Gelukkig is er de mogelijkheid om baknijd af te leren. In dit artikel vertellen we jou hoe je baknijd afleert in 5 stappen.

Voorbeelden

Het probleem bij baknijd is eigenlijk altijd dat de hond agressief gedrag vertoont als het om eten gaat. Baknijd is niet alleen agressie, maar het is vaak ook angst. Honden willen hun eten verdedigen omdat zij nooit weten wanneer de volgende maaltijd zich aandient. Daarom wordt hij soms wat bezitterig. Om baknijd te kunnen herkennen zetten we wat voorbeelden op een rijtje:

  • Grommen
  • Tanden laten zien
  • De hele kamer verdedigen
  • Bijten
  • Gespannen houding boven de voerbak

Wanneer ontstaat baknijd?

Op zeer jonge leeftijd kan baknijd al ontstaan. Als puppy’s samen moeten eten en hierbij geen structuur krijgen beginnen ze de strijd met elkaar aan te gaan om het voedsel. Natuurlijk verdedig je dan je ‘prooi’ als iemand anders het probeert te stelen. Bij de meeste honden ontstaat baknijd op deze manier.

Ook speelt het een rol dat bij honden de regel geldt: wat je kunt grijpen mag je houden, ongeacht je rangorde binnen de groep. Dit wil dus zeggen dat een hond baknijd kan ontwikkelen als jij als baasje plotseling zijn voerbak weghaalt tijdens het eten. Daarom is het beter om baknijd te voorkomen, in plaats van het afleren ervan. Maar hoe voorkom je dit?

Baknijd afleren in 5 stappen

Omdat baknijd serieuze bijtwonden tot gevolg kan hebben is het belangrijk om dit in een vroeg stadium te voorkomen door op puppycursus te gaan. Mocht jouw hond toch last hebben van baknijd, omdat hij bijvoorbeeld uit het asiel komt, probeer dit dan af te leren. De juiste oefeningen en handelingen kunnen hierbij helpen.

Stap 1: zitten

De eerste stap is erg simpel: je hond laten zitten tijdens het eten. Terwijl je hond zit kun je hem rustig aaien om hem op zijn gemak te stellen. Als je met je ene hand aait kun je met je andere hand de bak aanraken om te laten zien dat dit heel normaal is. Ook kun je de bak met voer even wegnemen en hem iets later weer terugzetten.

Stap 2: afwisselend aaien

Dit is eigenlijk bijna hetzelfde als de eerste stap. Het enige verschil is dat je nu af en toe stopt met aaien. Nu neem je de bak weg en aai jij je hond opnieuw terwijl je de voerbak weer geeft. Dit herhaal je een aantal keer. Als je hond hier goed op reageert is het tijd voor stap 3.

Stap 3: stoppen met aaien

Tijdens het aangeven van de bak stop je met aaien. In plaats van aaien stop je steeds iets lekkers in de voerbak. Je kunt dit doen met hondensnacks of met zelfgemaakt hondenvoer. Als hij dol is op zijn normale brokken kun je deze natuurlijk ook gebruiken. Blijft je hond braaf? Op naar stap 4!

Stap 4: bak op de grond

Het is nu tijd om de bak niet meer aan te geven. In plaats van aangeven zet je de bak op de grond. Gooi er ook iets lekkers in voor je hond. Laat je hond nog steeds zitten en wachten tot jij het commando geeft dat hij mag eten. Hierna is het tijd voor stap 5.

Stap 5: aaien tijdens eten

Nu je hond toestemming heeft om te gaan eten kun jij hem rustig aaien. Hij zal hier steeds meer aan wennen en geen intentie hebben om zijn bak te verdedigen. Als je het vertrouwen voelt is het tijd om de bak tijdens het eten weg te nemen en het even uit de buurt van je hond te houden. Als hij hier goed op reageert kun je deze stappen dagelijks herhalen tot dat hij helemaal gewend is aan het feit dat jij aan zijn eten mag komen.

Met zijn allen tegen baknijd

Baknijd richt zich vaak niet op één persoon, maar op de hele omgeving. Daarom is het belangrijk dat je iedereen betrekt in het proces van baknijd afleren. Iedereen moet samen met de hond trainen zodat hij door heeft dat niemand een gevaar vormt voor zijn eten. Dit is ook belangrijk voor de verhouding in het gezin en de rangorde die hierbij komt kijken. Licht ook vrienden, familie en kennissen in die op bezoek komen. Hierdoor voorkom je onverwachte aanvallen van je hond die soms leiden tot gemene bijtwonden.

Verbeter de band met je hond

In sommige gevallen kan het helpen om de band met je hond te verbeteren zodat hij nog meer vertrouwen in je krijgt. Een hond accepteert iemand bij zijn bak sneller die hij volledig vertrouwt. Om een goede en onbreekbare band met je hond te krijgen kun je verschillende dingen doen. Denk hierbij aan een hondensport, spelletjes spelen, of bijvoorbeeld samen hardlopen!