Home » Dierenadvies » Hond » Zo zorg je goed voor het gebit van je hond » Zo zorg je goed voor het gebit van je hond

Zo zorg je goed voor het gebit van je hond

Huisdieren en vakantie

Leestijd: 3 minuten

Heeft je hond nog steeds mooi schone en witte tanden? En kijk je hem nog geregeld even in zijn bek om te zien of alles oké is? Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 80% van de honden ouder dan 3 jaar gebitsproblemen heeft. Deze problemen variëren van ontstoken tandvlees tot tandsteen en zelfs al loszittende tanden en kiezen. Deze problemen zijn zeker niet onschuldig, en dus is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden.

1. Hoe ziet het hondengebit eruit?

Als je hond meer dan zes maanden oud is, heeft hij als het goed is zijn volledige gebit gewisseld. Dat wil zeggen dat alle melktanden en –kiesjes eruit zijn, en dat het blijvende gebit is doorgekomen. Hiermee zal je hond de rest van zijn leven moeten doen. Het kan gebeuren dat er bij je pup toch nog melkelementen achtergebleven zijn. Laat het bij twijfel even controleren bij je dierenarts.

In principe is het gebit onder te verdelen in drie groepen: de voortandjes, de hoektanden en de kiezen. De voortanden bestaan uit zes tandjes boven en zes tandjes onder. De hoektanden, twee boven en twee onder, gebruikt de hond om dingen te pakken. Ze geven ook structuur aan de bek, zorgen dat de tong netjes naar voren ligt en de lippen naar buiten hangen, zodat de hond er niet per ongeluk op bijt. De kiezen gebruikt de hond om zijn eten te kauwen. De kiezen zijn nog onder te verdelen in de premolaren en de molaren. Ze hebben elk twee of drie wortels, dus zijn stevig verankerd.

2. Gebitsproblemen bij honden

Gebitsproblemen komen vaak voor honden, terwijl verwaarloosde gebitsproblemen ernstige gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid. Als er te veel bacteriën in de mondholte zitten – in combinatie met teruggetrokken en ontstoken tandvlees – kunnen de bacteriën in de bloedbaan terechtkomen.
Uiteindelijk kunnen deze bacteriën in het hart, de nieren, de lever en andere organen belanden. Hier kunnen ze ontstekingen veroorzaken, waardoor organen blijvend beschadigd kunnen raken. Een gebitsprobleem is dus niet onschuldig. Daarom is het van belang om dit op tijd vast te stellen en te laten behandelen. Maar hoe kom je erachter wat de staat is van het gebit van jouw hond?

3. Zo herken je gebitsproblemen

Honden zullen niet snel laten merken dat ze last van hun gebit hebben. Let daarom goed op de volgende aanwijzingen:

  • Minder eetlust
  • Moeite hebben met eten
  • Geen hardvoer meer willen eten
  • Losse tanden en kiezen
  • Rood of bloedend tandvlees
  • Aan één kant kauwen
  • Gewichtsverlies
  • Een andere of sterkere geur uit de bek dan normaal
  • Pijn bij aanraken rond de bek
  • Minder willen spelen

Vertoont jouw hond één of meerdere van deze symptomen? Dan is de kans groot dat er gebitsproblemen in het spel zijn. Gelukkig kun je hier wat aan doen.

De juiste voeding is cruciaal

Een gezond gebit begint bij de juiste voeding. Voor honden en katten is het vooral belangrijk dat kauwen gestimuleerd wordt. Tijdens het kauwen worden de tanden mechanisch gereinigd doordat tanden en kiezen over en langs elkaar heen bewegen. Daarnaast wordt bij het kauwen speeksel geproduceerd, dat van nature een beschermende werking heeft op de tanden. Gebitsproblemen komen dan ook vaker voor bij dieren die onvoldoende kauwen. Dit kan komen doordat ze voornamelijk zacht voer krijgen, of het eten snel doorslikken zonder te kauwen. Er bestaat veel speciale voeding die bijdraagt aan een gezond gebit.

Vergeet de dierenarts niet

Het geven van de juiste voeding en tandenpoetsen kun je zelf doen, maar het geregeld bezoeken van de dierenarts is ook geen overbodige luxe. Deze kan gelijk zien of er een gebitsaandoening is. Soms is het gebit zodanig aangetast dat de arts een gebitsbehandeling onder narcose moet uitvoeren. Is bijvoorbeeld een tand of kies afgebroken, dan kan ook het wortelkanaal open zijn. Dit geeft je hond niet alleen veel pijn, maar ook een grote kans op ontsteking. Dit moet dus snel worden behandeld. Bij een gebitsbehandeling onder narcose wordt het gebit goed geïnspecteerd en aan de binnen- en buitenkant gereinigd. Aangetaste of loszittende elementen worden verwijderd. Het is het meer dan waard om bij twijfel langs de dierenarts te gaan. Veel baasjes merken dat hun hond veel actiever en vrolijker is na een gebitsbehandeling bij de dierenarts!

Welk verzekeringspakket?

Wil je weten welke huisdierenverzekering het beste bij jouw hond past?

4. Zo poets je de tanden van je hond

Naast de juiste voeding is regelmatig tandenpoetsen belangrijk. Dit voorkomt vorming van tandplak, wat normaal al binnen 24 uur omgezet wordt tot tandsteen. Dit laagje wordt –zonder tandenpoetsen – steeds dikker en breidt zich uit, tegen het tandvlees aan. Het tandvlees raakt ontstoken en trekt terug. Tanden en kiezen kunnen uiteindelijk los gaan zitten. Vooral kleine honden zijn gevoelig voor deze gebitsproblemen. Dagelijks tandenpoetsen is de meest effectieve methode om een gebit gezond te houden. Maar hoe krijg je je huisdier zover dat je ook daadwerkelijk zijn tanden kan poetsen? We leggen het stap voor stap uit.

Stap 1

Geef je hond de tijd om te wennen aan het tandenpoetsen. Smeer wat tandpasta (voor huisdieren!) op je vinger en laat het dier dit eraf likken. Herhaal dit een aantal dagen.

stap 2

Is je hond hier eenmaal aan gewend, dan smeer je wat tandpasta op een tandenborstel of tandenpoetsgaasje. Laat je hond het vervolgens hieraf likken.

Stap 3

Uiteindelijk begin je met het poetsen van de voortanden. Bouw dit langzaam op totdat het hele gebit zonder problemen gepoetst kan worden. Poets ook het kauwoppervlak en de binnenkant van de tanden.

Alternatieve poetsmanieren

  • Speciale gebitsbrokken: deze helpen de mondholte gezond en vrij van tandsteen te houden.
  • Mondwater voor honden: deze vloeistof kan in lage dosering door het drinkwater.
  • Kauwbotten, eventueel met toegevoegde enzymen om het gebit schoon te houden.
  • ‘Zelfpoetsende’ pasta: breng een likje aan in de bek van de hond en je hond zal het zelf met zijn tong verspreiden.

5. De kosten van een gebitsreiniging bij de hond

De kosten voor een gebitsreiniging bij honden liggen ongeveer tussen de €100 en de €500. Het bedrag is afhankelijk van welke gebitsproblemen een hond heeft, en of de hond wel of niet onder narcose gaat.
gebit huisdier

Wat dekt een hondenverzekering?

Petplan wil dat een goede gezondheid en goed gebit bereikbaar is voor elk huisdier. Daarom worden kosten aan het gebit gedeeltelijk vergoed. Professionele gebitsreiniging, tandsteenverwijdering, het trekken van tanden en kiezen, het plaatsen van vullingen en wortelkanaalbehandelingen worden in het Plus Pakket voor 50% en in het Totaal Pakket voor 80% vergoed.