Ontwikkeling pup van 0 tot 2 jaar

ontwikkeling pup

Als je net een puppy hebt aangeschaft of gaat aanschaffen wil je natuurlijk weten hoe je nieuwe huisgenoot zich zal ontwikkelen. Vaak lijken puppy’s na een paar maanden al op volwassen honden, maar toch is dit niet zo. De ontwikkeling van een puppy duurt soms zelfs tot het tweede levensjaar. Daarom vertellen wij je in dit artikel alles over de ontwikkeling van een pup.

Persoonlijke ontwikkelingsfasen

Puppy’s kennen meerdere ontwikkelingsfasen die allemaal verschillen en waarbij andere kenmerken komen kijken. Per ras kan het verschillen in hoeverre en hoe snel pups zich ontwikkelen. Wel komen alle fasen bij elk ras voor. De fasen die bij elke pup voorkomen zijn:

  1. Neonatale fase
  2. Overgangsfase
  3. Primaire socialisatiefase
  4. Secundaire socialisatiefase
  5. Rangordefase
  6. Adolescentiefase
  7. Volwassenheid

Neonatale fase

De ontwikkeling van een pup begint natuurlijk al in de baarmoeder, maar na de geboorte breekt eerst de neonatale fase aan. De neonatale fase duurt ongeveer twee weken en staat ook bekend als vegetatieve fase. Een puppy in deze fase is blind en kan nog niks horen. Ruiken gaat wel erg goed en ook de weg naar de tepel van de moederhond is al bekend bij de pup. Inprenting begint ook in deze fase. Met inprenten bedoelen we bijvoorbeeld het onthouden van geuren. Geur is ook het meest voor de hand liggend, omdat de oogjes nog dicht zijn en de motoriek is nog niet goed genoeg om écht stappen te maken. De inprenting duurt ongeveer tot een week of zeven.

Overgangsfase

Na de neonatale fase komt in de derde week de overgangsfase. Alle zintuigen van de pup gaan functioneren en de puppy ontwikkeling komt nu echt op gang. De ogen gaan langzaam open en daarna volgen snel de oren. Een puppy ontdekt nu echt de wereld! En waar de pup in de eerste twee weken nog moeite had met zijn pasjes begint hij nu echt te wandelen. Het ziet er wat moeilijk en schommelig uit, maar een pup leert snel!

Ook begint in de overgangsfase de eerste stap naar zindelijkheid. Puppy’s beginnen uit zichzelf met plassen en poepen buiten het nest, wel zo lekker voor moederhond. Als puppy’s tijdens deze fase niet genoeg ruimte krijgen om zich hierin te ontwikkelen kan het zijn dat ze meer moeite met zindelijkheid hebben op latere leeftijd.

Naast zintuigen en zindelijkheid komt ook communicatie en lichaamstaal langzaam op gang in de overgangsfase. De ontwikkeling van een pup op het gebied van grommen en kwispelen begint al vormen te krijgen.

Primaire socialisatiefase

Vanaf de vierde week breekt de primaire socialisatiefase aan en deze duurt ongeveer tot de twaalfde week. Tijdens deze periode komt er van alles op je pup af. Het is dan misschien ook wel de meest belangrijke periode in de ontwikkeling van een pup. Tijdens deze periode wordt alles wat je pup meemaakt ervaren als normaal en nooit meer vergeten. De primaire socialisatiefase is bij puppy ontwikkeling zelfs zo uitgebreid dat we deze voor het gemak opsplitsen.

  • De rol van de fokker

De meeste pups zijn tot zeven á acht weken nog bij de fokker. De fokker is cruciaal in de socialisatie van puppy’s. Een goede fokker bereidt zijn pups voor op alles wat komen gaat in het echte leven. Dit verschilt van kinderen tot katten en van stofzuigers tot auto’s. Vluchtinstinct is tot de zevende week niet volledig ontwikkeld. Daarom is het voor fokkers makkelijker om tot de zevende week pups kennis te laten maken met deze situaties. Als een hond eenmaal leert vluchten gaat dit veel moeilijker.

  • Hoog bezoek

Eindelijk is het dan zover: jij als baasje mag op bezoek komen bij je nieuwe huisgenootje! Ook dit is belangrijk voor de ontwikkeling van een pup. De pup komt namelijk in aanraking met andere volwassenen en vaak ook met onbekende kinderen. Ook andere honden worden tijdens deze fase vaak bij het nest gelaten door de fokker. Als de moederhond niet ondersteboven raakt van de andere honden kan dit geen kwaad. Zo leren de pups namelijk andere hondensoorten kennen. Wil je weten wanneer een pup mag spelen met andere honden? Lees dan dit artikel.

  • Leren spelen

Tijdens de eerste socialisatiefase leren pups ook spelen met elkaar en met andere honden. Hierdoor leren ze stukje bij beetje hondentaal. Als je te hard bijt tijdens het spelen willen de andere nestgenoten niet meer meedoen en als het er te ruig aan toegaat zal moederhond ingrijpen. Hierdoor leert een pup grenzen kennen en leert hij hoe om te gaan met soortgenoten. Superbelangrijk dus!

Secundaire socialisatiefase

Nu de eerste socialisatiefase erop zit is alweer de tweede aangebroken. Sommige baasjes denken dat socialiseren ophoudt met twaalf weken, maar dit is niet helemaal juist. In principe socialiseert een hond zijn hele leven lang. Uit onderzoek is gebleken dat pups die vanaf de geboorte tot ongeveer veertien weken geen contact met mensen hebben gehad onherstelbaar beschadigd zijn. Als een pup tot zeven weken geen menselijk contact heeft gehad valt dit vaak nog recht te trekken door middel van gedragstherapie of medicatie. 

Tijd voor rangorde

Ook de fase waarin rangordes bepaald worden is erg belangrijk voor de ontwikkeling van je pup. Je pup leert namelijk zijn plek in het gezin kennen. Wat mag hij wel en wat mag hij niet en waar staat hij in het gezin? Tijdens deze fase leert je puppy alles over rangordes en regels. In ons artikel over rangorde binnen het gezin lees je alles wat je moet weten over deze belangrijke fase!

Pubertijd

Oh nee hè, de puberteit is aangebroken. Honden in de puberteit brengen heel wat met zich mee. De verschillen tussen reutjes en teefjes zijn soms enorm. Het belangrijkste tijdens deze fase is dat je weet dat honden geslachtsrijp worden. Meestal worden honden wat eigenwijs en ze proberen vaak de grens op te zoeken. Als je als baasje maar consequent blijft komt alles goed. Wil je alles weten over de puberteit van honden? In dit artikel vind je alle informatie en tips om deze – soms moeilijke – periode heelhuids door te komen. Succes!

Volwassenheid

Last but not least: volwassenheid! Hè hè, eindelijk is die kleine doerak volwassen, zul je wel denken. De meeste honden zijn volwassen tussen veertien maanden en twee jaar. Dit hangt sterk af van het ras van de hond. De ontwikkeling van een pup is vrijwel klaar tijdens volwassenheid, maar honden zijn nooit te oud om te leren. Als een hond tijdens zijn jonge jaren geen goede begeleiding heeft gehad is de kans groot dat hij zich tijdens de volwassenheid probeert op te werken in de roeden en dominant gedrag gaat vertonen. Sommige honden worden hierbij zelfs agressief. Honden die een goede begeleiding hebben gehad tijdens hun kindertijd worden vaak rustiger en stabieler. Wel zo fijn als baasje, je hebt dit immers wel verdiend!

Hondenverzekering van Figo

Net zoals mensen kunnen honden onverwacht ziek worden of een ongeluk krijgen. Je huisdier verdient dan de beste zorg die er is. Met Figo krijgt je hond de medische zorg die hij nodig heeft en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze hondenverzekering!

`