Home » Dierenadvies » Hond » Anaalklieren hond » Anaalklieren hond

Anaalklieren hond

Leestijd: 2 minuten

Elke hondeneigenaar komt er vanzelf achter dat een hond anaalklieren (anaalzakjes) heeft. De geur van de inhoud van de anaalklieren is, voor ons mensen, berucht! Problemen met deze klieren zien (en ruiken) we nogal eens. Anaalklieraandoeningen zijn daarnaast pijnlijk en vervelend voor je hond, maar ook vervelend voor de eigenaren vanwege de nare geur.

Wat doen anaalklieren

Elke hond heeft links en rechts van de anus een anaalklier, die via een kanaaltje in verbinding staat met de anus. De klieren produceren een sterk ruikende vloeistof dat toegevoegd wordt aan de ontlasting. Deze geurtoevoeging gebruikt de hond als communicatiemiddel om bijvoorbeeld het territorium af te bakenen. Soms verliest een (boze of angstige) hond los van het ontlasting wat anaalkliervlocht. Worden de anaalklieren van je hond niet voldoende geleegd dan raken ze te vol. De hond krijgt hier last van. In het uiterste geval raken de anaalklieren pijnlijk ontstoken.

Hoe zie je of je hond last heeft van zijn anaalklieren?

  • Veel honden gaan sleetje rijden, zeker kleinere honden. De hond schuift met het achterwerk over de grond en houdt de achterpoten omhoog.
  • Honden gaan likken en bijten aan en rond de anus, staartbasis of achterpoten.
  • In ernstige gevallen ontstaat er een zeer pijnlijke ontsteking naast de anus, die open kan barsten. De hond ruikt vies en rondom de anus is het vochtig.

Hoe behandel je ontstoken anaalklieren bij de hond?

  • In milde gevallen is het voldoende om de anaalklieren regelmatig leeg te drukken. Dit kan de dierenarts doen, maar die kan je ook laten zien hoe het moet zodat je dit zelf kunt doen.
  • Soms helpt het geven van voeding met extra vezels. De ontlasting drukt dan beter tegen de klieren waardoor ze makkelijker geleegd worden.
  • In een geval van een anaalklierontsteking maakt je dierenarts de ontsteking open en schoon, gevolgd door een behandeling met antibiotica en pijnstillers.
  • Als de hond terugkerende anaalklierproblemen heeft, dan beoordeelt de dierenarts de mogelijkheid van het operatief verwijderen van de klieren.
  • Bij sommige honden is de geur van de anaalklieren zo sterk dat het dier, ondanks regelmatig wassen en behandelen, blijft stinken. Ook dan is operatief verwijderen van de klieren bij de hond een oplossing.

Problemen met de anaalklieren zijn pijnlijk voor het dier en veroorzaken ook ongemak voor de eigenaar. Trek daarom tijdig aan de bel als je bovenstaande klachten bij je hond ziet. Hoe eerder de dierenarts kan ingrijpen des te beter de resultaten en des te minder ongemak voor je huisier.

 

Een anaalklierbehandeling wordt voor 80% vergoed