Home » Dierenadvies » Hond » Bijtwond hond » Bijtwond hond

Bijtwond hond

Blaffende honden

Leestijd: 2 minuten

Honden communiceren over het algemeen prima met elkaar. Een stevige woordenwisseling komt wel eens voor, maar hier houden de gesprekspartners zelden schade aan over. In een enkel geval komt het tot een gevecht. Als dit kort duurt, valt de schade gelukkig meestal mee. De schrik bij de baas zit erin, maar de honden lijken het weer snel vergeten. Toch is het belangrijk om je hond na een (mogelijk) bijtincident goed te onderzoeken op bijtwonden. Zeker wanneer een kleine hond of kat door een grotere hond gebeten en flink heen en weer geschud is, kan schade ontstaan die alleen ontdekt wordt bij nauwkeurig onderzoek.

De gevolgen van een bijtwond bij de hond

De gevolgen kunnen groot zijn! Zeker wanneer een kleine hond door een grotere hond gegrepen wordt, richten vooral de hoektanden een enorme ravage aan bij het kleinere slachtoffer. Aan de buitenkant zijn maar een paar kleine gaatjes zichtbaar. Maar het onderhuidse weefsel wordt flink gekneusd en scheurt los van de ondergrond. In de hals waar de huid van het slachtoffer meestal ruim is schuiven de hoektanden vanuit het kleine entreewondje vaak hele afstanden door het onderliggende weefsel. De beschadigingen zijn daardoor veel uitgebreider dan je aan de buitenkant zou vermoeden. Ook kunnen de hoektanden zelfs tot in de borstkas of in de buikholte geraken en daar de organen beschadigen. Het risico dat deze verwondingen gaan ontsteken is heel groot omdat hondenbekken veel bacteriën bevatten.

Beschadiging van de borstkas

Honden hebben krachtige kaakspieren! Door de grote krachten op de borstholte kunnen ribben breken en de ademhalingsspieren tussen de ribben afscheuren. Wanneer de borstkaswand beschadigd is, kan deze zijn functie bij de ademhaling niet meer goed vervullen. Ook kan een beschadiging van de longen zelf optreden. Het gevolg hiervan is een zogenaamde klaplong. Een deel van, of beide longhelften vallen ineen en doen niet meer mee aan de ademhaling. In deze gevallen zal de hond flink benauwd worden en direct diergeneeskundige hulp nodig hebben. Kleinere beschadigingen van de longen of hogere luchtwegen kunnen leiden tot het lekken van lucht dat zich door de weefsels tot onder de huid zal verspreiden. Je kunt dan kleine belletjes lucht onder de huid voelen. Dit wordt onderhuids emfyseem genoemd.

Beschadiging van de buik

De buikwand beschermt de buikorganen tegen invloeden van buitenaf. Wanneer de bijtwond door de buikhuid en buikspieren heen gaat kunnen de organen en darmen beschadigen. Beschadigde, lekkende darmen kunnen binnen een aantal uren leiden tot een levensgevaarlijke situatie, doordat de bacteriën uit de darm direct een buikvliesontsteking veroorzaken. Ook als de darmen alleen maar gekneusd zijn en nog niet lekken is dit gevaarlijk. Het kan voorkomen dat het weefsel van een gekneusde darm niet goed geneest en na een paar dagen alsnog afsterft en gaat lekken.

Behandeling van bijtwonden

Bijtwonden van een hond moet je dus altijd serieus nemen! Zelfs als de huid nauwelijks beschadigd is kan de onderhuidse schade groot zijn. Neem contact op met je dierenarts en bespreek het incident. Bij het lichamelijk onderzoek van je hond scheert de dierenarts de haren op de bijtplekken weg om de uitgebreidheid van de schade goed te kunnen bepalen. De behandeling kan variëren van het schoonmaken van de wonden en het toedienen van antibiotica tot een uitgebreide operatieve behandeling.