Home » Dierenadvies » Kat » Atopie kat: wat moet ik weten? » Atopie kat: wat moet ik weten?

Atopie kat: wat moet ik weten?

Atopie is een huidziekte die geregeld voorkomt bij katten. Hierbij wordt een kat overgevoelig voor stoffen uit de omgeving. Vaak zorgt atopie bij een kat voor irritaties van huisstofmijt en pollen. Denk jij dat jouw kat last heeft van atopie en wil je hem hierbij helpen? In dit artikel lees je alles wat je moet weten.

Wat is atopie?

Atopie (of atopische dermatitis kat) bij katten zorgt dus voor overgevoeligheid voor stoffen uit de omgeving, ook wel omgevingsallergenen genoemd. Het kan ook zijn dat de kat zelfs allergisch wordt voor deze allergenen. Atopie bij de kat leidt dan bijvoorbeeld tot irritaties door grassen, huidschilfers, huisstofmijt en (boom)pollen.

Als je kat voor een langere tijd in aanraking komt met deze gevoelige stoffen gaat je kat veel krabben omdat het immuunsysteem geactiveerd wordt. Doordat de kat krabt wordt de huid weer extra gevoelig door irritaties. Hierdoor kunnen ontstekingen worden veroorzaakt. Er is geen bepaald seizoen waarin de kat extra last heeft. Dit verschilt sterk per kat.

Symptomen atopie kat

Welke symptomen verraden mogelijk atopie bij je kat? Naast jeuk zijn er namelijk nog meer signalen waar je op kunt letten bij een vermoeden van atopie. Mogelijke symptomen zijn:

  • Likken
    Vaak likken katten overmatig door enorme jeuk. Hierdoor kunnen kale plekken ontstaan in de vacht.
  • Plek op de huid
    Ook zijn plekken op de huid een teken van atopie. Ronde, geel/roze plekken met een verdikte huid wordt dan veel gezien bij katten. Eosinofiel granuloom wordt dit ook wel genoemd.
  • Korstjes
    Korstjes op de huid zorgen vaak voor haarverlies. Meestal vindt dit bij katten plaats op het achterste deel van de rug.
  • Zwartbruine verkleuring van de haren
    Door het likken verkleurt de vacht of valt deze uit. Er zijn ook andere oorzaken waardoor een kat kan verharen. In ons artikel over verharen van katten lees je hier meer over.

Diagnose atopie kat

Voordat er atopie vastgesteld kan worden moeten er door de dierenarts eerst andere mogelijke oorzaken van de klachten worden uitgesloten. Het kan namelijk ook gaan om een vlooien- of voedselallergie. Als alle andere mogelijke oorzaken zijn uitgesloten zal de dierenarts de diagnose atopie stellen. Bij honden wordt er vaak aanvullend bloedonderzoek gedaan om vast te stellen welke omgevingsallergenen de atopie veroorzaken. Helaas is dit bij katten nog niet betrouwbaar genoeg en zal de dierenarts hier niet aan beginnen als het niet nodig is. Mocht het toch nodig zijn, dan zal de dierenarts antistoffen in het bloed onderzoeken en kleine huidtesten doen.

Behandeling

Hoewel atopie bij een kat helaas niet te genezen is, zijn er toch mogelijkheden om ervoor te zorgen dat hij er zo min mogelijk last van heeft. Welke behandelingen kunnen worden ingezet?

  • Hyposensibilisatie
    Dit is eigenlijk de beste behandeling. Er wordt hierbij een oplossing gemaakt met de allergenen waarvoor de kat allergisch is. Dit wordt hierna per injectie toegediend. Ongeveer 60 procent van de katten lijkt hierdoor te verbeteren.
  • Vermijden
    Als er een vermoeden is over welke stof voor jouw kat de irritatie veroorzaakt kan het goed zijn om zoveel mogelijk te proberen deze stof te vermijden. Toch is dit bij katten weinig van toepassing, omdat het moeilijk blijft te achterhalen welke stof de boosdoener is.
  • Medicatie
    De meest voorgeschreven medicatie tegen atopie bij een kat zijn corticosteroïden. Dit zijn hormonen die jeuk onderdrukken en daarnaast ook ontstekingsremmen werken. De behandeling hiermee duurt vaak voor de rest van het leven van je kat. Je kat gaat misschien meer eten door bijwerkingen. Eet je kat juist helemaal niet? Dan kan er wat anders aan de hand zijn. In dit artikel lees je er alles over.
  • Voeding
    Een andere mogelijkheid om te leven met atopie is speciale voeding. In sommige kattenvoeding zijn omega 3 en 6 toegevoegd die helpen tegen een dode huid. Ook zijn deze omega’s bacteriedodend. Deze speciale vetzuren kunnen ook vloeibaar toegevoegd worden aan het eten.

Atopie kat voorkomen

Onderzoek naar atopie bij katten is nog niet in een vergevorderd stadium. Maar wat wel wordt aangeraden is om katten met atopie niet verder te fokken. Atopie is namelijk erfelijk en door verder te fokken houd je dit in stand. Misschien dat er in de toekomst meer duidelijk wordt over deze aandoening. Tot die tijd kan het goed zijn om je kat te verzekeren tegen onverwachte dierenartskosten. Op onze kattenverzekeringspagina lees je hier alles over.