hond kopen - gebruik deze checklist

Het plan dat je huisdier zelf niet kan maken.

Hond kopen? Gebruik deze checklist!

Home » Dierenadvies » Aanschaf van je huisdier » Hond kopen? Gebruik deze checklist!

Wil je een hond kopen? Gebruik deze checklist! Je bent je aan het oriënteren om een maatje voor het leven te kiezen. Dat is geen onbelangrijke beslissing! Wat zijn hierbij de stappen die je moet nemen? Ben je op zoek naar een oudere hond of wil je een puppy kopen? Wat heb je nodig voor een pup? Wij zetten alles voor je op een rijtje!
Welke hond past bij mij? Na het beantwoorden van bovenstaande vragen krijg je al een meer compleet beeld welke hond ideaal is voor jou. Daarom is het tijd voor de volgende stap!

Ik wil een hond kopen: wat is hierbij belangrijk?

Ik wil een hond kopen, wat is hierbij eigenlijk belangrijk? Dat is de eerste vraag die je stelt als toekomstige baasje.

Hierbij zijn onderstaande vragen belangrijk om daarna te stellen.

Welke hond past bij mij?

Als je weet waarom je een hond wil kopen, kun je je vervolgens afvragen: Welke hond past bij mij? Je hond moet nou eenmaal bij jou en je gezinssituatie passen. Er zijn namelijk veel verschillende soorten hondenrassen met ieder hun eigen karaktereigenschappen. Zo zijn er honden in alle soorten en maten en moet het ene ras vaker worden uitgelaten dan het andere ras. Ga ook met onderstaande punten na welke hond binnen je levensstijl past en waar je rekening mee moet houden:

Voor- en nadelen

Honden kunnen een constante steun van liefde zijn, stress verlichten en als meditatie werken. Verder kan een hond eenzaamheid tegengaan en empathie leren. Daarnaast kun je gezond worden, door je hond regelmatig uit te laten en met je hond te spelen. De nadelen zijn dat de kosten van je hond op kunnen lopen; om medische redenen of door het kopen van eten en speeltjes. Denk goed na over de voor- en nadelen voordat je een hond koopt.

Verzorging

Er zit veel tijd in het verzorgen van een hond. Je moet genoeg je hond genoeg aandacht geven. Hoeveel tijd deze aandacht kost, hangt af van het ras. Daarnaast zijn schoonmaakklussen van het slaapverblijf of de verzorging van het dier zelf (borstelen, tanden poetsen, enz.) taken die wekelijks of maandelijks terugkomen.

Voldoende ruimte

Houd rekening met de grootte van de hond. Een hond heeft nou eenmaal bewegingsvrijheid nodig. Het is verder van belang dat honden in een hygiënische omgeving worden opgevoed en genoeg verse lucht krijgen. Iedere hond heeft recht op een plekje in het huis om zich terug te trekken.

Buren of andere huisgenoten

Hoewel je buren niet in hoeven te stemmen met welke hond je aanschaft, het is handig als je erbij stilstaat wat je buren van je hond kunnen vinden. Zo kunnen ze voorzorgsmaatregelen treffen om problemen te voorkomen. Woon je samen met huisgenoten? Dan is het natuurlijk ook belangrijk om met hen de keuze te maken.

Allergie

Last van niesbuien of een verstopte neus als je in de buurt bent van een hondenras? Misschien ben je allergisch voor bepaalde honden. Dit hoeft niet te betekenen dat je geen enkele hond kan hebben. Meer weten? Lees dan dit artikel!

Mannetje of vrouwtje?

Je hebt ondertussen een ras uitgekozen, maar welk geslacht kies je? Het verschil zit vaak in het uiterlijk en het karakter. Afhankelijk van het diersoort worden vrouwtjes loops en mannetjes dominant. Ook kan het niet steriliseren of castreren van jouw dier zorgen voor risico’s.

Welke hond past bij mij? Na het beantwoorden van bovenstaande vragen krijg je al een meer compleet beeld welke hond ideaal is voor jou. Daarom is het tijd voor de volgende stap!

Waar kan ik een hond kopen?

Je bent bijna door de checklist heen. Als je eenmaal enthousiast bent over een hondenras dan wil je natuurlijk dolgraag weten: Waar kan ik een hond kopen? Een hond schaf je aan bij een fokker of bij een asiel. Hierbij is het belangrijk om je hond te kopen bij een betrouwbaar adres. Als je je hond bij het asiel koopt verricht je een goede daad door de hond een fijn, nieuw leven te gunnen. Daarnaast zijn de honden goed verzorgd, hebben de dierenasiels genoeg kennis om jou te helpen het dier te vinden dat bij je past en is het asiel een goedkopere optie dan bij de fokker.

Wil je echter meer garantie op een hond die vrij van ziektes is? Een fokker zorgt hier zo goed mogelijk voor. Fokkers moeten namelijk beschikken over de juiste documenten en informatie waaruit blijkt dat ze gekwalificeerd zijn om het ras te fokken. Hierbij hoort ook de stamboom van jouw toekomstige pup. Herken erkende fokkers met behulp van dit artikel.

Puppy Kalender

Schrijf je in en ontvang gratis e-mails over het opvoeden van je puppy!

Wat als ik een puppy wil kopen?

Nadat je je hebt verdiept in waarom je een hond wilt kopen, welke hond bij je past, en waar je een hond kan kopen, komt de vraag of je een puppy wil kopen of een hond die al wat ouder is. Bij puppies kopen is het belangrijk om goed te letten op de leeftijd van de pup. Dit begint al bij de fokker. Het is namelijk wettelijk verplicht dat pups niet voor de leeftijd van 7 weken gescheiden mogen worden van de moeder. Het is zelfs beter als je pup na de leeftijd van 8 weken het nest verlaat. Ook is het goed om informatie te vragen over de omgeving van de pup, de gezondheid van de ouders, de resultaten van erfelijkheidstesten, de algemene gezondheid en de vaccinaties, ontworming en het plaatsen van een chip.

Hond kopen

Voor- en nadelen van een puppy

Het kopen van een puppy heeft vervolgens voordelen en nadelen. Het grootste voordeel van een puppy kopen is dat je de socialisatie en opvoeding zelf in de hand hebt. Hierin schuilt echter ook het nadeel: een pup is veel werk. Je moet een pup namelijk nog alles leren en dit kost veel tijd. Ook het karakter van de pup is lastig in te schatten. Wordt je hond zeker of onzeker? Kan je hond zichzelf vermaken of heeft je hond veel aandacht nodig? Het is voor nieuwe hondeneigenaren daarom aan te raden om een volwassen hond te kopen. Deze vragen namelijk over het algemeen minder tijd en aandacht, zijn vaak al zindelijk en zijn al enigszins gesocialiseerd.

Wat heb je nodig voor een pup?

Is je keuze gevallen op een pup? Dan is het goed om te kijken wat je allemaal nodig hebt. Hieronder staat alles wat je nodig hebt voor je pup:

 • Spullen voor je nieuwe maatje: Denk hierbij aan een voerbak, mand, kleedje, halsband met een riem, speeltjes en borstels. Ook een tuigje of bench voor in de auto is hierbij noodzakelijk. Benieuwd hoe je je nieuwe pup het beste in de auto vervoerd? Lees dan het volgende artikel.
 • Puppycursus: Kies je voor een pup, dan is het aan te raden om ook te kiezen voor puppy training.
 • Castratie en sterilisatie: Om de loopsheid van je hond te beperken kan je ervoor kiezen om je pup te castreren of te steriliseren.
 • Chippen en registreren: Sinds 1 april 2013 is het in Nederland verplicht om alle pups binnen zeven weken te chippen en binnen acht weken na de geboorte te registreren bij een aangewezen databank.
 • Voeding en verzorging: Afhankelijk van het ras en de grootte van je hond heb je verschillende voeding en verzorging nodig voor jouw pup.
 • Dierenarts: Het is belangrijk dat je je pup preventief verzorgt en regelmatig laat inenten en ontwormen. Hierbij zijn ook de behandeling tegen vlooien en teken belangrijk. De kosten voor de dierenarts kunnen hoog oplopen. Overweeg daarom een hondenverzekering bij Petplan. Hierbij worden zowel eenmalige als terugkerende en onvoorziene kosten gedekt.
 • Een naam: Inspiratie nodig voor een naam voor je pup? Wij hebben een lijst met populaire hondennamen voor je op een rijtje gezet!

Handige hondentips

Intussen ben je er bijna klaar voor om een hond te kopen. Het is echter belangrijk om de volgende punten die we hebben genoemd nog even te dubbelchecken.

 • Laat je buren weten dat er een hond op komst is, zodat ze niet verrast worden.
 • Oriënteer je vast op dierenartsen in de buurt voor de juiste zorg voor jouw hond
 • Probeer de eerste weken beschikbaar te zijn voor je hond. Je hond heeft namelijk verzorging en aandacht nodig en moet wennen aan zijn nieuwe thuis.
 • Heb je het chipnummer nog niet geregistreerd? Registreer dan het chipnummer van je hond bij de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren.
 • Sluit een hondenverzekering af voor de beste zorg voor jouw hond. Zo ben je gedekt bij onvoorziene zorgkosten. Bekijk de verschillende pakketten die we aanbieden en bereken je premie.

Nu ben je er echt klaar voor om een hond te kopen. Je hebt de hele checklist doorlopen en weet welke hond perfect bij jou past. Geniet van je nieuwe maatje!