Konijn met tandproblemen

Hoe kun je problemen met de tanden voorkomen?

De tanden van konijnen blijven hun leven lang doorgroeien. Het is daarom belangrijk dat ze voldoende te knagen en te kauwen hebben, zodat de tanden op een natuurlijke manier afslijten.

Hoe zit het konijnengebit in elkaar?
Konijnen hebben in totaal 28 tanden en kiezen. Ze hebben 22 kiezen en 6 snijtanden. Twee van deze 6 tanden zijn de zogenaamde stiftsnijtanden; deze bevinden zich in de bovenkaak achter de grote snijtanden. De functie van deze stiftsnijtanden is om de onderste snijtanden te slijpen.

Hoe snel groeien de tanden?
Konijnentanden groeien 2 tot 2,4 mm per week.

Hoe slijten de tanden?
Konijnentanden slijten door kauwen en knagen. Er is een verschil tussen goed en slecht afslijten. De tanden slijten het beste af met hooi. Konijnen kauwen hooi met horizontale bewegingen. Als konijnen teveel hard voedsel krijgen zoals brokjes, graan of wortels, maakt het konijn teveel verticale kauwbewegingen die niet goed zijn voor het gebit. Door deze bewegingen komt er namelijk teveel druk op de wortels van de tanden en kiezen te staan.

Hoe voorkom je verkeerd kauwen?
Zorg ervoor dat 80% van het konijnenvoer uit fris hooi bestaat.

Tandproblemen bij konijnen
Er kunnen diverse oorzaken zijn van gebitsproblemen bij konijnen. Een belangrijke oorzaak is verkeerde voeding:

Te weinig hooi: Hooi is heel belangrijk voor konijnen. Ze hebben hooi nodig om goed op te kunnen kauwen. Kauwen ze niet genoeg, dan ontstaan er haken op de kiezen die richting de wangen groeien. De haken in de onderkaak groeien richting tong. Deze haken doen veel pijn bij het konijn en sommige konijnen stoppen hierdoor zelfs met eten. Vaak kan de dierenarts deze haken slijpen.

Te weinig variatie: Als je gemengd voer geeft in plaats van biks, kan het voorkomen dat je konijn enkel de lekker bestanddelen eet, zoals de mais, graan een zonnebloempitten. Hij krijgt dan niet alle voedingsstoffen uit de brokjes binnen en zo kan er een calciumgebrek ontstaan. Door gebrek aan calcium worden de kaakbotten minder sterk en kunnen afwijkende tanden en kiezen ontstaan.

Hierdoor kunnen er abcessen ontstaan en deze zullen via een operatie geopend moeten worden. Ook zal de aangetast tand verwijderd moeten worden.

Snijtanden:  Sommige konijnen hebben snijtanden die een afwijkend de groei vertonen, ze groeien dan als slagtanden naar voren. Dit worden ook wel olifantstanden genoemd. Dit kan erfelijk zijn. De dierenarts kan deze snijtanden verwijderen of om de 6 weken te slijpen.

De kosten van de dierenarts kunnen hierbij hoog oplopen. Zorg dus voor juiste voeding.

Tandproblemen
Uw Petplan team

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen jou en je huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.

logo petplan ieder huisdier verdient petplan