Oververhitting konijn

Voorkom dat je konijn oververhit raakt!

In de zomer hebben we ieder jaar wel een paar periodes met hele warme dagen. Omdat we daar niet aan gewend zijn, hebben we last van de warmte. Voor konijnen is dit precies hetzelfde. Zij hebben het ook erg zwaar op deze warme dagen. De hitte kan hun zelfs fataal worden.

Konijnen die in het wild leven, leven ook onder de grond. Daar is het altijd lekker koel. Het is daarom niet zo gek dat ze al snel last krijgen van de hitte. Als wijzelf de temperatuur buten lekker vinden, is het voor konijnen al snel te warm. Op extreem warme dagen kan de zon echt levensbedreigend zijn voor je konijn. Houd er daarom goed rekening mee en neem maatregelen als het buiten erg warm is.

Hoe kun je je konijn op warme dagen koel houden?

  • Zorg er voor dat het konijnenhok nooit in de zon staat.
  • Als het echt heet is, koel je konijn met koelelementen; leg deze bij het konijn gewikkeld in een oude theedoek zodat het konijn zijn neus niet kan ‘branden’ aan de ijskoude elementen. Het konijn vindt het heerlijk om er tegenaan of in de buurt te gaan liggen. Pas wel goed op dat je konijn niet aan de koelelementen gaat knagen. Een flesje bevroren water is veiliger qua inhoud, maar ook daarbij geldt dat het konijn het plastic van het flesje niet op moet eten.
  • Ververs het drinkwater van je konijn minstens twee maal per dag.

Pas op met vliegen!
Zorg er met warm weer ook voor dat er zo min mogelijk vliegen om je konijn heen zwermen. Hier kan je konijn maden (Myasis) van krijgen. Deze komen uit de eitjes van de groene vleesvlieg. Deze vlieg legt haar eitjes meestal op vochtige plekken zoals wondjes of een natte vacht. Als de eitjes uitkomen, graven de larven zich in de vacht in en veroorzaken grote open wonden. Vaak zijn oude, zieke of te dikke konijnen slachtoffer. Ze kunnen zelf niet meer goed hun vacht schoonhouden en de vliegen komen op de geur af.  Zorg dat je dit probleem tijdig ontdekt, dan kan de dierenarts de wonden nog effectief behandelen. De maden verspreiden zich echter snel dus wacht niet af wanneer je een vermoeden heeft dat je konijn hier last van heeft.

Konijn oververhitting
Uw Petplan team

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen jou en je huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.

logo petplan ieder huisdier verdient petplan